Помогни на Земјата - инвестирај во екологија и заштеди

Помогни на Земјата - инвестирај во екологија и заштеди

Многу мали гестови можат да доведат до голема промена. И покрај тоа личните напори често ни се чинат безначајни и неважни. Ова важи и при заштитата на животната средина. Тема која често ја забораваме и која се однесува на нашиот заеднички голем дом - Земјата, а не за нешто нереално во озонската дупка.
Критикуваме добива и употреба на петрол, изчерпването на ресурсите, пушеците и саждите от заводските комини, бездействието и лицемерието на световната политика… Критикуваме и съседа, който си хвърля боклука през прозореца, всички досадни шофьори, които „къде са тръгнали точно сега и защо не ползват градски транспорт“, колегата, който разхищава хартия колкото за една амазонска джунгла… А замисляме ли се колко много можем да направим ние със съвсем дребни стъпки, промени в навиците и инвестиция в природосъобразни уреди и продукти?

Секоја година на 22 април светот одбележува Меѓународниот ден на Земјата. Во 60-тите години поранешниот гувернер и сенатор од Висконсин Гејлорд Нелсон има една цел во централниот законодавен орган на САД: Заштита на животната средина. Во тоа време здруженијата за заштита на животната средина се стекнаа со популарност и се ширеа, па за Нелсон не било толку тешко да поднесе предлог во Сенатот - 22-ри април предлог да се одбележи како Ден на планетата. Идејата му тогаш е тоа да биде дел од сеопфатна и долгорочна програма за едукација на населението. Или како што рекол:


„Вистинскиот тест за присуството на совест кај човек е дали е подготвен да се жртвува за идните генерации, чии зборови на благодарност никогаш нема да ги слушне“.


Општеството со радост ја поздрави идејата и наскоро одбележувањето на овој ден се протега во САД, а подоцна и низ целиот свет. Под неговиот знак минатата година 175 држави, вклучително и Бугарија го потпишаа т.н. Париски договор за климата. Дел од основните светски загадувачи, како САД и Кина исто така го потпишаа Договорот, а целите се драстични намалувања на штетните емисии и значителни инвестиции во иновативни технологии.
Тоа се работи кои звучат премногу масовно и глобално, далечни и премногу "меѓународни". Сериозен дел од нечистотиите сепак се дело токму на комуналниот живот, а малку луѓе и фирми се замислуваат што значи тоа. Со сосема мали промени и навики, тоа може да се промени. Еве како да пристапите:

 

Во домот

- Започнете да го собирате и фрлате ѓубрето одделно. Дури контејнерите за одделно собирање да се далеку. Најмалку што може да направите е барем да го одделувате отпадот - хартија, стакло, пластика, метал. 

- Намалете ja потрошувачката на вода. Не е задолжително чешмата да тече додека ги четкате забите или се бричите. Изберете ги економичните програми на машината. Инвестирајте во машина, ако немате таква - докажано е дека штеди вода во споредба со миењето на рака.

- Одамна сте свесни дека апаратите кои штедат енергија и сијалиците помагаат не само на климата, но и на Вашата сметка за струја. Истото се однесува и за гаснењето на уредите и светлата кои не ги користите во момент. Старите и расипани апарати пак враќајте ги во продавниците, некои дури нудат попуст при купување на нов. 

- Обезбедете се со платнени торби, веќе има многу убави и компактни, и престанете да носите пластични кеси при секое купување. 

- Купете си велосипед. Вашето тело ќе Ви биде благодарно, а и планетата исто така. Нема потреба да го користите автомобилот за да идете по леб до блиската продавница. Оставете го автомобилот за итни случаи и патувања надвор од градот. Освен бензин ќе заштедите и малку нерви.

Разделба паднат на ѓубрето


Во канцеларијата

- Не печатете ништо што не е неопходно да биде печатено на хартија. Да, понекогаш е полесно информацијата да ти е под рака на хартија, но сигурно не е задолжително. Еден таблет би бил многу практичен и функционален. 

- Заинтересирајте ги колегите: Една од најдобрите работи што можете да направите по патот кон чиста природа, е да привлечете истомисленици. Како се прави тоа? Па со добар пример. 

- Донесете ги практиките од дома - Одделното собирање на отпадоци е сосема можно да се реализира и на работното место. И не го пуштајте клима уредот, кога може да се отвори прозорецот. 

- Залепете на печатачот знак „Спаси дрво“, а на крајот на секој емаил реченицата „"Не ме Печати"“… генијалноста е бесконечна. 

- Организирајте тим со кауза: Може да е акција за садење дрвја, а може и да е чистење на отворена површина.

 

Еко апарати? Зошто не?!

Ако имате градина, веројатно веќе сте се ориентирале кон купување или изградба на компостер, со кој лесно може да се снабдете со ѓубриво од отпадот во градината (ако не сте, поправете овој пропуст). Во блиска иднина сепак може да смести во нашите домови и домашен компостер, со кој за 24 часа прехранбениот отпад од трпезата го претвора во земја за саксии. 

Деновите на најспротивното по пластичните кеси - пластичните шишиња, се изброени. Создадената од студентите по хемија компанија Ooho неодамна предизвика бура кога ја презентира... вода за јадење. Искористувајќи сосема безопасна кулинарска техника наречена сферификация, тие произведуваат вода плускавци (топчиња, сфери) кои човек може да носи со себе и да јаде кога е жеден. Не се лупат.  
А ако ја сакате природата, сигурно сакате и да се шетате меѓу неа. Таа има само еден, единствен недостаток: Нема вмрежување, контакти за електрична енергија. Оваа мисла најверојатно го мачела човекот кој измислил ранец со вградена соларна маска. Така можете да се шетате во планината, без да останете без батерија на телефонот.

туристичка ранец со соларен панел

Грижата за животната средина е активност која не само што ќе донесе задоволство на совеста, но и има сосема реален, иако мал ефект. Како се пееше во песната: "Ако до секое добро суштество застане уште едно ..." Во Credissimo сме убедени во тоа, за тоа и политиката на компанијата е силно ориентирана кон современите, модерни и еколошки практики. Кредитите кои ги одобруваме не се придружени со планини од хартија - нашите клиенти добро знаат дека целиот процес за одобрување е онлајн. Ние сме пресметале што значи тоа, за секоја година:

- 4 милиони заштедени листови хартија секоја година

- 340 спасени дрва

- 1 час енергија за 4 милиони сијалициВрати се назад

Прочитај повеќе