Ајде по риба!

Ајде по риба!

Риболов или рибарење е термин кој се користи за ловење риби, школки, ракови, октоподи и сл., во морињата, езерата и реките. Риболовот може да биде спортски (како хоби) и комерцијален. Тоа е една стара и широко распространета дејност со различни техники и традиции, но исто така и со примена на современи технолошки помагала. Многу луѓе го сметаат за спорт. Сепак, рибарите не се спортисти. Ако ова е спорт, тогаш би била апсолутно најстара спортска дисциплина на светот.

Луѓето се бават со рекреација на разни начини. Некои планинарат, некои прават излети, скијаат или одгледуваат пчели. Една од тие хоби-рекреација е и риболовот. Спортските риболовци сметаат дека го избрале она најдоброто, најинтересното.
Имено:

  • Спортскиот риболов постојано е поврзан со прекрасни предели, реки и езера и во голема мерка е поврзан и со туризмот и движењето во природа
  • Со риболов може да се бават сите луѓе, како мажите, така и жените, од деца па се до најстарите. Тоа е така, затоа што при риболовот степенот на физички или психички напор зависи од самата личност, тој може да биде поголем, а може да биде и помал. Тое не е така во некои други хоби-интереси
  • Денеска, модерниот човек тешко е целосно да се опушти доколку ништо не прави, бидејќи тој по навика и кога се одмара мора нешто да работи

Со економскиот развој на општеството, порастот на урбаното население, развојот на трговијата и зголемувањето на личните стандарди, се зголемува и бројот на риболовците. Развојот на риболовот го следи развојот на алатките и опремата за риболовот.

Се смета дека првите јадици биле направени од дрво, гранчиња со трн или слични израстоци кои лесно можеле да се обликуваат во карактеристичен облик на јадица. Овие јадици можеле да бидат остри како и модерните јадици.

Доколку твојот избор за ново хоби е рибарењето , нема да згрешиш. Можеш да се опуштиш максимално додека ловиш, да го разбистриш умот, а можеш да ги понесеш со тебе и твоите најмали. Ако имаш желба, но не и доволни финансии за опремата и другите потребни работи кој ти требаат за риболов, обрати се на Credissimo. Аплицирај за Credissimo до плата и земи го секој 1-ви и 5-ти кредит во износ до 12 000 ден. со 0% камата или земи Credissimo Плус до 80.000 денари и ајде по риба.Врати се назад

Прочитај повеќе