Како да заработиме дополнителни 1500 денари во месецот

Како да заработиме дополнителни 1500 денари во месецот

Сите знаеме дека 1500 денари можат да бидат смешно мала сума во одредени ситуации, а во други да се камчето на кое нашата месечна финансиска количка паѓа. Да ти остануваат ден - два до плата и да ти недостасуваат точно толку пари - веројатно барем еднаш во животот ви се случило. Често ја обвинуваме работата и шефовите дека не ни плаќаат доволно или си бараме изговори зошто сме потрошиле сè. Досега доста сме пишувале на тема како може да заштедувате, за да имате средства за непредвидени ситуации. Како можете да заштедите заедно со своите пријатели или пак со користење нестандардни методи . Сето тоа започнува се разбира со оптимизација на семејниот буџет.

Но, освен да штедиме, може да се обидеме и да заработуваме повеќе. Сигурно често сте се запрашале како може да заработите дополнителни средства. Можеби не ви текнало ништо паметно или брзо сте се откажувале од мислата, бидејќи мислите дека немате доволно слободно време, напор, можности. Вистината е дека време секогаш се наоѓа, секој има некаков талент и можностите се секакви. А и кога правиш нешто што ти се допаѓа, не ти пречи што е во слободно време.

Избравме неколку лесно достапни можности, при што со добра проценка може да заработите дополнителни приходи. Вреди, дури и да станува збор за 1500 денари. А вистината е дека понекогаш станува збор за повеќе. Често дури и луѓето на тој начин стартуваат целосно нов бизнис, кој подоцна станува нивна примарна дејност.

Создадете блог или сајт

Секогаш има што да се стави во него. Сигурно има теми кои ве интересираат, кои се запознаени со вас во длабочина, и за кои има што да кажете и напишете. И секако има потенцијални читатели, кои ќе уживаат да ја добијат обезбедената информација од вас.

Начините да се заработува од блог или сајт се неколку. Ако е доволно интересен и успеете да постигнете добра посетеност, може да заработите од реклама. Треба само да се вклучите во некоја платформа како Google AdSense. Во најдобар случај дури и ќе може да преговарате и директно со огласувачите.

Другиот начин е со користење на сајтот, за да продавате производи или услуги. Создавањето на сајт практично вреди, дури и да престанете да го креирате заради некоја од следните опции за дополнителен приход. Што и да нудите, имате потреба од онлајн присуство. Постојат многу платформи, на кои таков сајт може да биде создаден многу лесно и бесплатно. Ако сте во потрага по висок квалитет, може и да нарачате изработка при професионалци.

Продајте ги вашите вештини

Знаете, на пример, дека рачно изработените предмети во моментов се актуелна мода. Ако можете да мајсторите нешто, да цртате, да плететете, да шиете, да правите накит, кукли или пак играчки за деца - започнете веднаш да ги продавате. Не е потребно да создадете своја фирма, да изнајмувате деловен простор или дури да обезбедувате некакво огромно производство. Колку можете во слободното време. Потоа прво информирајте ги своите пријатели за да раскажуваат и тие на своите пријатели. Потоа креирајте си странички во социјалните медиуми - Facebook и Instagram, каде да ги прикажете своите дела. Може да се регистрирате и во специјализираните платформи за продажба на рачно изработени работи како меѓународниот Etsy.com или некој друг сајт.

Хонорарна работа

А може да не сте родени да произведувате ракотворби, туку да сте мајстори на говорот или работите (имате хоби) во дигиталната сфера? Слободно може да започнете и дополнителна работа со хонорарни проекти без да ја напуштиш моменталната работа.

Препорачливо е пред да ги понудиш своите услуги на тој начин, да си направиш портфолио или сајт, во кој ќе ги покажете своите досегашни дела.

Откриј го својот талент

Не станува збор допрва да ја бараш својата вокација. Мислиме на области во кои сте добри, а кои и во моментов ги поседувате, но не сте свесни за тоа. Можеш да измислуваш забавни текстови и желби за празници, родендени, свадби? Знаете ли колку луѓе би се радувале да имаат корист од ваквата услуга. Или цртате скечеви и карикатури на познаници и пријатели. Предложете ги и на непознати. Или пак сте толку добар познавач на виното, речиси сте професионалец? Може да понудите услуги како професионален дегустатор, да пишувате на тема вино во вашиот сајт од прво лице или платени текстови за производителите.

Станете коуч / обучувач

Тоа значи да обучувате други луѓе на она што го знаете. Тоа може да е апсолутно сè, дури и ако сакате готвење, гледање на бебиња, лична мотивација, итн. Се во кое сте добри, вреди да се раскаже. И не е за срамежливи луѓе. Нема потреба да отворате тренингцентар за целта, а само да поекспериментирате со камерата на телефонот. Натаму можностите да испратите видео на YouTube, да правите сесии во живо на Facebook или други сајтови со можност за "аудио визуелна содржина".

Шетајте кучиња, гледајте деца, чистете станови

Нема ништо срамно во таквата работа, а верувајте - овие услуги секогаш се бараат и не се лошо платени. Ако не страдате од прекумерна гордост, лесно може на тој начин да заработувате дополнително.

Станете таен клиент

Тајниот клиент е најобичен клиент кој сепак има задача да ги оцени предложените производи и услуги, додека ги користи. Дали ќе е квалитетот на однос во продавници, аптеки и бензински пумпи, или услугата во установи, хотели, банки - соодветната компанија за тајни клиенти ви нуди објекти и вие одлучувате дали ќе можете да ги посетите за да направите увид. Генерално не може да се каже дека ќе заработите многу и ќе може да се прехранувате со тоа, но сепак ќе заработите некој денар. Една од главните предности е тоа што е забавно. Побарајте во Google, сигурно ќе најдете такви компании.

Станете водич во својот град

Оваа опција е валидна главно за големите градови, но ако живеете во таков - можете да се забавувате доста. Условот е да сте доволно комуникативни и слаткоречиви и да знаете англиски (повеќе јазици се предност). Иако организаторите не плаќаат, бидејќи станува збор за доброволни иницијативи водичите добиваат бакшиши и тоа ќе ви е дополнителниот приход. Запознавањето со луѓе сепак е огромна предност.

Учество во анкети и статисти

Ако по оваа сеопфатна листа на можности уште да не сте ја пронашле својата работа за дополнителен приход и сте разочарани дека не откривате некој свој талент - добро, има и платени активности за кои таков не ви треба. На пример да учествувате во истражувања и анкетите. Постојат многу меѓународни сајтови, но кај нив ќе губите дел од заработката заради дознаките и таксите. Втора опција е да се приклучите кон тимот на статистите во кино продукции и телевизиски емисии. Ќе треба да ги пратите огласите кои се пуштаат во секој проект. Не е потребно да имате никакви актерски или други способности.

Дај стан во AirBnb

Ако имате слободен стан, наместо да го давате под закуп, може да се регистрирате AirBnb. Ако немате, но сте често отсутни од вашиот дом и патувате, може да допуштате посети само во одредени периоди. Предностите се дека комуницирате директно со идните посетители и ако не ви допаднат поради некоја причина или се сомневате, едноставно не склучувате договор. И така, избирајте своја варијанта и дејствувајте. За сите други случаи во кои ви требаат пари, знаете што да правите - пополнувате онлајн барање за брз кредит од Credissimo.Врати се назад

Прочитај повеќе